..

5

Share

zaterdag 14 mei 2011

Wat zit er in een sigaret

Smaakjes toevoegen aan tabak

Wist jij dat er suiker in een sigaret zit? In sommige sigaretten zit zelfs honing of chocolade. Veel mensen weten niet dat deze smaakjes in een sigaret zitten. Hoe kunnen ze dat ook weten? Op een pot jam staat meer informatie over de inhoud dan op een pakje sigaretten!

Suiker, honing of chocolade
Tabaksbladeren hebben een bittere, vieze smaak. Eigenlijk zou niemand die willen roken. Daarom worden sigaretten lekkerder gemaakt. Hoe? Door smaakjes aan de tabak toe te voegen. Maar liefst 5 tot 20% van een sigaret bestaat uit toegevoegde stoffen! Er wordt bijvoorbeeld suiker, honing, zoethout, chocolade, vanille en mint toegevoegd. Maar ook vruchtensappen, zoals limoen, sinaasappel en ananas.
Benieuwd naar andere stoffen in tabak? 

Betere smaak en geur


Door smaakjes toe te voegen aan de tabak, ruikt en smaakt de rook lekkerder. Ook worden er stoffen toegevoegd die de rook minder scherp maken. Hierdoor heb je minder last van de rook in je keel. Door zulke stoffen toe te voegen, worden sigaretten dus eigenlijk lekkerder gemaakt. En wat gebeurt er dan? Je raadt het waarschijnlijk al: het wordt makkelijker voor jongeren om te beginnen met roken of om te blijven roken. En dat is precies wat de fabrikanten willen.

Smaakstoffen horen in voedsel

Vaak zijn de smaakstoffen goedgekeurd als ingrediënt voor in voedsel. Maar dat wil niet zeggen dat ze veilig zijn om toe te voegen aan tabak. Dan worden ze namelijk verbrand en de verbrandingsproducten kunnen schadelijk zijn. Bovendien worden ze ingeademd in plaats van gegeten. Het is dus niet bekend of het wel veilig is om smaakstoffen toe te voegen aan tabak.

Zijn smaakstoffen verslavend?


Smaakstoffen worden toegevoegd om de sigaret lekkerder te maken. Deze stoffen zorgen er niet voor dat je verslaafd raakt aan een sigaret.


In de tabak van een sigaret zit nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd wordt aan roken. Het zorgt ervoor dat je je lekker voelt als je rookt. Door de nicotine kun je je beter concentreren als je hebt gerookt. Je hebt minder honger en je bent meer ontspannen. Nicotine geeft je een kick en je wilt steeds meer. Nicotine is dus eigenlijk een soort drug, net als hasj en wiet. De stof komt snel in je hersenen. Al in 10 seconden!

Door de nicotine knijpen je bloedvaten een beetje samen. Bloedvaten zijn een soort buisjes waar je bloed door stroomt. Als deze buisjes samenknijpen, kan het bloed minder goed door je lichaam stromen. Daarom hebben rokers vaak last van koude handen en voeten. Er stroomt namelijk minder bloed naar je handen en voeten toe.Maar fabrikanten voegen nog veel meer stoffen toe aan tabak. In totaal zelfs meer dan 600. Veel van deze stoffen zijn erg giftig. Zo wordt er bijvoorbeeld ammoniak aan sigaretten toegevoegd. Dat stinkt enorm en is zeer slecht voor je lichaam. Ammoniak versterkt de verslavende werking van nicotine. Hierdoor zijn rokers extra snel verslaafd en gaan ze steeds meer roken. En dat betekent meer geld voor de fabrikanten…


Regels over ingrediënten toevoegen

Om te voorkomen dat fabrikanten sigaretten lekkerder maken, moeten er regels komen. Regels over het toevoegen van smaakjes aan tabak. In sommige landen, zoals in de Verenigde Staten, mogen er geen stoffen meer toegevoegd worden om een sigaret lekkerder te maken. Menthol is de enige smaak die nog wel toegevoegd mag worden. Ook in Frankrijk en Canada zijn er regels gemaakt over het toevoegen van smaakjes aan tabak. In Nederland zijn deze regels er helaas nog niet.


Weinig mensen weten wat er allemaal toegevoegd wordt aan tabak om het roken van sigaretten lekkerder te maken. Daarom zouden de ingrediënten van tabak (zoals chocolade, mint en vanille) op het pakje moeten staan. Waarom wel op een pot jam, maar niet op een pakje sigaretten?! Je hebt er recht op om te weten wat je binnenkrijgt. Maar ook hiervoor zijn nog geen regels gemaakt.Giftige stoffen in tabakSigaretten worden gemaakt van tabak en daar zitten een heleboel stoffen in die slecht zijn voor je lichaam. De drie belangrijkste stoffen zijn koolmonoxide, teer en nicotine. Deze stoffen hebben elk een ander effect op je lichaam. Die effecten kun je merken . De volgende situaties zul je wel herkennen. Als je zelf rookt, of als mensen om je heen roken.

Je rokende klasgenoten zijn in de gymzaal veel sneller moe dan de niet-rokers
Dit heeft te maken met de stof ‘koolmonoxide’.

Koolmonoxide is een gas dat je niet kan zien of ruiken. Als je een sigaret aansteekt, verbrand je de tabak. Op dat moment ontstaat koolmonoxide. Als je de sigaret rookt, krijg je dit gas naar binnen. Koolmonoxide neemt in je bloed de plaats van zuurstof in. Daarom is er minder plaats voor zuurstof in je lichaam. En als je minder zuurstof binnen krijgt, ben je veel sneller moe als je gaat rennen of traplopen. Dus door koolmonoxide gaat je conditie achteruit.

Je rokende vrienden hebben steeds vaker en sneller zin in een sigaretje
Dit heeft te maken met de stof 'nicotine'.
In de tabak van een sigaret zit nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd wordt aan roken. Het zorgt ervoor dat je je lekker voelt als je rookt. Door de nicotine kun je je beter concentreren als je hebt gerookt. Je hebt minder honger en je bent meer ontspannen. Nicotine geeft je een kick en je wilt steeds meer. Nicotine is dus eigenlijk een soort drug, net als hasj en wiet. De stof komt snel in je hersenen. Al in 10 seconden!
Door de nicotine knijpen je bloedvaten een beetje samen. Bloedvaten zijn een soort buisjes waar je bloed door stroomt. Als deze buisjes samenknijpen, kan het bloed minder goed door je lichaam stromen. Daarom hebben rokers vaak last van koude handen en voeten. Er stroomt namelijk minder bloed naar je handen en voeten toe.

Je rookt en moet steeds hoesten
Dit heeft te maken met de stof ‘teer’.
Teer is een zwarte en plakkerige stof. Het lijkt een beetje op schoenpoets. Teer is heel slecht voor je longen. Waarom? Aan de binnenkant van je longen zitten heel veel kleine haartjes. Deze heten trilhaartjes. De trilhaartjes houden je longen schoon, net als een kleine bezem. Door de kleverige teer plakken de haartjes aan elkaar vast. De haartjes kunnen slijm en vuil nu niet meer goed uit je longen wegvegen. Hoe krijg je dan het slijm uit je longen? Door te hoesten! Dit noemen we een rokershoestje.
Iemand die rookt, moet dus veel hoesten. Hoesten is niet goed voor je longen. Je longen gaan steeds meer kapot. Longen zijn nodig om zuurstof in te ademen. Dat wordt dus lastiger als je veel rookt. Een eindje hardlopen zit er dan niet meer in…
Een glaasje nagellakremover, alstublieft!
Er zitten nog meer giftige stoffen in een sigaret. Niet 1 of 2 andere smerige stoffen, maar zelfs 599! Deze stoffen worden in tabak gestopt om de smaak wat lekkerder te maken. Je kent er vast wel een paar. Ze worden ook in andere giftige producten gebruikt. Bijvoorbeeld de stof aceton. Deze stof zit ook in nagellakremover. Iemand die rookt, krijgt aceton binnen. Maar je zal niet zo snel een slokje nagellakremover drinken!

Als je een sigaret opsteekt, komen er nog eens 4000 stoffen vrij. Deze stoffen zitten in sigarettenrook. Dus in de tabak zelf zitten ‘maar’ 599 giftige stoffen. Als deze tabak opbrandt, kun je daar dus nog eens 4000 extra giftige stoffen bij op tellen!
Hieronder staat een lijstje met giftige stoffen in tabak. Kijk snel of je een aantal stoffen kent.

• Arsenicum: dit is een dodelijk gif. Het zit ook in mierenlokdoosjes.
• Ammoniak: dit zit ook in schoonmaakmiddelen.
• Lood: dit zit ook in batterijen en benzine. Loodvergiftiging leidt tot groeiachterstand, overgeven en hersenbeschadiging.
• Fosfor: dit zit ook in rattengif.
• Methopreen: dit zit ook in vlooienspray.
• Cadmium: dit is een zeer giftig metaal. Het wordt ook in accu’s verwerkt.
• Formaldehyde: dit wordt ook wel gebruikt door begrafenisondernemers. De stof wordt in de wangen van overledenen gespoten. Zo kunnen ze wel een week lang bewaard blijven.


Medicijn

Zyban is een nicotinevrije pil die u kan helpen de verslaving te doorbreken.

Champix (Amerikaanse naam: Chantix)is het nieuwste geneesmiddel in de strijd tegen roken!


Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Gratis Inschrijven